Tell Your Friends
SocialTwist Tell-a-Friend
SAIL Exam General Awareness

 

SAIL Exam General Awareness

 

1. Which of the following is not a rabi crop?
(a) Wheat
(b) Barley
(c) Jute
(d) Rapeseed
Ans. (c)
2. Blue Revolution is associated with
(a) Fish
(b) Milk
(c) flower
(d) Litmus
Ans. (a)
3. Study the following features of farming in India:
1. The farmers voluntarily pool their land together cultivation.
2. They divide the produce in proportion to the land pooled.
3. They forego their proprietary rights in the land.
4. They cannot withdraw their land from the pool after due notice and paying for the improvements.
Which of these features belong to cooperative farming?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 4
(d) 3 and 4
Ans. (a)
4. Which of the following states is the main producer of Tendu Leaves?
(a) Orissa
(b) Madhya Pradesh
(c) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
Ans. (b)
5. The largest food crop of India is
(a) wheat
(b) rice
(c) maize
(d) gram
Ans. (b)
6. The maximum edible oil in India is produced from
(a) Rapeseed and mustard
(b) Til
(c) Sunflower
(d) Groundnut
Ans. (d)
7. Tobacco cultivated in Gujarat is mostly used for the manufacture of
(a) beedi
(b) cigarette
(c) zarda
(d) snuff powder
Ans. (a)
8. India is the largest producer of
(a) tobacco
(b) sugar
(c) tea
(d) rice
Ans. (c)
9. Rubber plantations are located mostly in
(a) Kerala and Karnataka
(b) Karnataka and Tamil Nadu
(c) Maharashtra and Kerala
(4) West Bengal and Kerala
Ans. (a)
10. Food grain production of India in million tones is nearest to the figure of
(a) 120
(b) 150
(c) 200
(d) 280
Ans. (c)
11. Self sufficiency in food, in the true sense of freedom from hunger, has not been achieved in India inspite of a more than three-fold rise in food grains production over 1950-1990. Which of the following are reason for it?
1. The Green Revolution has been restricted to small pockets of the country.
2. The cost of food is too high compared to the earnings of the poor.
3. Too much emphasis is laid on what and paddy compared to the coarse grains.
4. The gains of the green revolution have largely accrued to the cash crop rather than food crops.
(a) 1, 2 and 3
(c) l, 3 and 4
(b) 1, 2 and 4
(d) 2, 3 and 4
Ans. (a)
12. The state which is known as the ‘Granary of India’ is
(a) Kerala
(b) U.P
(c) Haryana
(d) Punjab
Ans. (d)
13. Which of the following states is the Leading producer of tobacco?
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Andhra Pradesh
Ans. (c)
14. Which of the following is the most important cash crop of West Bengal?
(a) Tea
(b) Jute
(c) Arecanut
(d) Coffee
(e) None of these
Ans. (b)
15. Sowing season for kharif crop is
(a) February-March
(b) June -July
(c) August –September
(d) October -December
Ans. (b)
16. Which one of the following crop combinations is characteristic of the upper Bhramaputra Valley?
(a) Rice, Jute, Oilseeds
(b) Rice, Pulses, Oilseeds
(c) Rice, Tea, Oilseeds
(d) Tea, Gram, Jute
Ans. (c)
17. Which irrigation canal irrigates the portion of Thar Desert?
(a) Indira Gandhi canal
(b) Nangal canal
(c) Western Yamuna canal
(d) None of these
Ans. (c)
18. Which region in India is known as the ‘Rice Bowl of India’?
(a) North-east region
(b) Indo Gangetic plain
(c) Krishna -Godavari delta
(d) Kerala and Tamil Nadu
Ans. (c)
19. The highest milk producing breed of goat in India is
(a) Barbari
(b) Beetal
(c) Jamnapari
(d) Black Bengal
Ans. (b)
20. Which state produces maximum wheat in the country?
(a) Punjab
(b) U.P
(c) M.P
(d) Rajasthan
Ans. (b)
21. Which one of the following is not a part of the green revolution strategy?
(a) Irrigation
(b) Fertilizer
(c) High yielding varieties of seeds
(d) Crop insurance
Ans. (d)
22. Which of the following is not a rabi crop?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Linseed
(d) Barley
Ans. (a)
23. Which of the following states ranks first in the production of cotton in the country?
(a) Maharashtra
(b) West Bengal
(c Punjab
(d) Gujarat
Ans. (d)
24. In India, the greatest variety of flowers is found in
(a) Assam
(b) Kerala
(c) U.P. hills
(d) Sikkim
Ans. (d)
25. Bangladesh has become a leading competitor of India in the world in the field of
(a) cotton
(b) jute
(c) tea
(d) rice
Ans. (b)
26. Which of the following is the largest livestock ( in number) in India?
(a) Sheep
(b) Goats
(c) Buffaloes
(d) Horses and Ponies
Ans. (b)
27. Which of the following are true regarding Jhum cultivation in India?
1. It is largely practised in Assam
2 It is referred to as ‘slash and burn’ technique
3 in it, the fertility is exhausted in a few years
(a) l, 2 and 3
(b) l and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans. (a)
28. The most widely consumed cereal in India is
(a) barley
(b) wheat
(c) rice
(d) sorghum
Ans. (c)
29. Terrace farming is widely practised in
(a) Malabar coast
(b) Mountain areas
(c) Deserts
(d) Deccan plateau
Ans. (b)
30. Which of the following oilseed crops is grown most extensively in India?
(a) Mustard
(b) Linseed
(c) Sunflower
(d) Groundnut
Ans. (d)
31. Which of the following canals is not used for irrigation?
(a) Indira Gandhi Canal
(b) Buckingham Canal
(c) Western Yamuna Canal
(d) Upper Ganga Canal
Ans. (b)
32. In India, what percentage of area is covered by wheat growing regions?
(a) 10%
(b) 13.5%
(c) l7.8%
(d) 19.5%
Ans. (b)
33. The density of cattle population per 100 hectares of gross cropped area is the highest in
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Madhya Pradesh
(d) Haryana
Ans. (d)
34 The maximum density of canals lies in which of the following states?
(a) Tamil Nadu
(b) Andhra Pradesh
(c) Punjab
(d) Uttar Pradesh
Ans. (d)
35. Kerala is famous for the cultivation of
1. Coconut
2.Black pepper
3, Rubber
4. Groundnut
(a) l, 2 and 4
(b) 2, 3 ant 4
(c) l and 4
(d) l, 2, and 3
Ans. (d)
36. In the Northern Plains of India, rice is the main crop from Bengal to eastern Uttar Pradesh, whereas in western Uttar Pradesh, Haryana and Punjab, wheat is the main produce. This is because
(a) in the eastern region, fine clayey soil is avail able
(b) the western region remains cold during the winter season.
(c) the average rainfall decreases towards the west.
(d) the cultivation of rice requires cheap labour force
Ans. (b)
37. Jute is grown on a large scale in the delta of
(a) Ganges
(b) Sutlej
(c) Damodar
(d) Indus
Ans. (c)
38. Indian farmers insurance against crop failure is the process of one of the major methods of risk coverage by Indian farmers in
(a) Dry farming
(b) Share cropping
(c) Mixed cropping
(d) Relay cropping
Ans. (c)
39. Consider the following statements:
I. The Green Revolution has been limited in its spatial coverage in India.
II. It has been confined mainly to Punjab, Haryana and western UttarPradesh.
Of these statements,
(a) both I and II are true.
(b) I is true but II is false.
(c) Both I and II are false.
(d) I is false but II is true.
Ans. (b)
40. India has attained self sufficiency in the production of
(a) coal
(b) iron
(c) nickel
(d) manganese
Ans. (d)
41. The largest coal deposit in India is in
(a) Godavari Valley
(b) Brahmani Valley
(c) Damodar Valley
(d) Satpura Valley
Ans. (c)
42. The headquarters of ONGC is situated at
(a) Bombay
(b) Delhi
(c) Dehradun
(d) Vadodara
Ans. (c)
43. Numaligarh in Assam is associated with which industry
(a) Oil refinery
(b) Automobile
(c) Cofee
(4) Cooperative farming
Ans. (a)
44. Mathura refinery receives crude oil from
(a) Cauvery basin
(b) Vadodara
(c) Kandla
(d) None of these
Ans. (d)
45. Which of the following power systems provides the highest quantity of energy in India?
(a) Hydroelectric
(b) Nuclear
(c) Thermal
(d) Wind and tidal
Ans. (a)
46. Gujarat is the largest producer of salt in India because
(a) it has extensive dry coast
(b) its coastal waters are very saline
(c) it has extensive shallow seas
(d) besides producing salt from saline water it has reserves of rock salt
Ans. (c)
47. Coking coal is found in
(a) Rajasthan
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) Orissa
Ans. (c)
48. The new oil refinery in North India is going to be set up at
(a) Bhatinda
(b) Panipat
(c) Udaipur
(d) Mathura
(e) Udhampur
Ans. (b)
49. Manganese ore is abundantly found in
(a) Karnataka
(b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh
(d) Orissa
Ans. (c)
50. Bombay High is famous for
(a) atomic reactor
(b) steel plant
(c) chemical industry
(d) petroleum deposits
Ans. ( d)

 

gate | gate institute |gate training institute gate study material gate details gate question paper gate patter best gate institute gate previous paper gate previous yearpaper gate coaching gate centre gate coaching in noida gate coaching in ghaziabad gate coaching in agra gate coaching in ranchi gate coaching in jaipur gate coaching in patna gate coaching in dhanbad gate coaching in bhopal gate coaching in lucknow gate coaching in faridabad gate coaching in kolkata gate coaching in jamshedpur gate coaching in Hyderabad gate coaching in Itangar gate coaching in Raipur gate coaching in delhi gate coaching in Chandigarh gate coaching in Jammu gate coaching in Bangalore gate coaching in Thiruvananthapuram gate coaching in Bhopal gate coaching in Mumbai gate coaching in Dehradhun gate coaching in Chennai gate coaching in Bhubaneswar gate coaching in Chandigarh gate coaching in Shillong gate coaching centre best gate coaching best gate coaching in delhi gate study material gate study material electronics gate study material electrical gate study material mechanical gate study material computer science gate study material civil gate 2011 gate 2012 gate 2013 gate 2014 gate solution gate sample paper gate cutoff gate eligibility GATE Overview GATE Eligibility Structure Of GATE GATE Training Institutes Colleges Providing M.Tech/M.E. GATE Score GATE Results Article On GATE GATE Forum | GATE 2010 Exclusive GATE 210 Syllabus GATE Organizing Institute Important Dates for GATE Exam How to Apply for GATE GATE Syllabus for Chemical Engineering GATE Syllabus for Chemistry GATE Syllabus for Civil Engineering GATE Syllabus for Computer Science / IT GATE Syllabus for Electronics and Communication Engineering GATE Syllabus for Engineering Sciences GATE Syllabus for Instrumentation Engineering GATE Syllabus for Life Sciences GATE Syllabus for Mathematics GATE Syllabus for Mechanical Engineering GATE Syllabus for Metallurgical Engineering GATE Syllabus for Mining Engineering GATE Syllabus for Physics GATE Syllabus for Production and Industrial Engineering GATE Preparation GATE Pattern download gate paper gate solution 2010 gate solution 2011 gate solution 2012 GATE Tips & Tricks GATE Evaluation GATE Sample Papers GATE Downloads Experts View on GATE ies IES iesinstitute ies training institute ies study material ies details ies question paper ies patter ies gate institute ies previous paper ies previous yearpaper ies coaching ies centre ies coaching in noida ies coaching in ghaziabad ies coaching in agra ies coaching in ranchi ies coaching in jaipur ies coaching in patna ies coaching in dhanbad ies coaching in bhopal ies coaching in lucknow ies coaching in faridabad ies coaching in kolkata ies coaching in jamshedpur ies coaching in Hyderabad ies coaching in Itangar ies coaching in Raipur ies coaching in delhi ies coaching in Chandigarh ies coaching in Jammu ies coaching in Bangalore ies coaching in Thiruvananthapuram ies coaching in Bhopal ies coaching in Mumbai ies coaching in Dehradhun ies coaching in Chennai ies coaching in Bhubaneswar ies coaching in Chandigarh ies coaching in Shillong ies coaching centre best ies coaching best ies coaching in delhi ies study material ies study material electronics ies study material electrical ies study material mechanical ies study material computer science ies study material civil ies 2011 ies 2012 ies 2013 ies 2014 ies solution ies sample paper ies cutoff ies result ies eligibility ies Overview ies Eligibility Structure Of ies ies Training Institutes ies Score IES Results Article On ies ies Forum ies 2010 Exclusive ies 210 Syllabus ies Organizing Institute Important Dates for ies Exam How to Apply for ies ies Syllabus for Chemical Engineering ies Syllabus for Chemistry ies Syllabus for Civil Engineering ies Syllabus for Computer Science / IT ies Syllabus for Electronics and Communication Engineering ies Syllabus for Engineering Sciences ies Syllabus for Instrumentation Engineering ies Syllabus for Life Sciences ies Syllabus for Mathematics ies Syllabus for Mechanical Engineering ies Syllabus for Metallurgical Engineering ies Syllabus for Mining Engineering ies Syllabus for Physics ies Syllabus for Production and Industrial Engineering ies Preparation ies Pattern download gate paper gate solution 2010 gate solution 2011 gate solution 2012 ies Tips & Tricks ies Evaluation ies Sample Papers ies Downloads Experts View on ies